„Uradi Sam“ krečenje stana u 6 koraka

„Uradi Sam“ krečenje stana u 6 koraka

Koje korake da preduzmete za „Uradi Sam“ posao krečenja stana u kojem živite.

Sadržaj članka:

Priprema radnog prostora pre krečenja zidova

Nanos Osnovne Podloge za krečenje – Prajmera

Sam postupak krečenja stana

 

Kada je zidovima vašeg sobe očajnički potrebno krečenje  u dve boje Ili više boja, možda ćete biti u iskušenju da samo uzmete četku za krečenje I sami krenete sa poslom, razmislite još jednom da li je bolje da pozovete profesionace. U slučaju da pristupite „Uradi Sam“ metodi, biće vam korisno da znate nekoliko koraka koji vam mogu uštedeti dragoceno vreme i trud. Ključ da molerski radovi teku glatko leži u predhodno dobroj pripremi kako da očistite zid kako da premažete osnovnu podlogu prajmer, kako da zaštitite spoljne kako da zaštitite zidove i nakon svega toga uradjenog kako da krenete sa krečenjem dnevne sobe ili celog stana, ukoliko se nalazite u Beogradu ili većim gradovima Srbije, materijali za krečenje  su vam dostupniji, pa ćete lakše napraviti izbor i odlučiti se na posao koji vas čeka.. U ovom članku nećemo spominjati detaljne tehnike krečenja  stana po metodi „Uradi Sam“, i ono šta je potrebno predhodno da uradite pre samog krečenja stana

Deo 1

Pripremite zidove za krečenje stana, skidanje utičnica I prekidača.

 

1 Uklonite sve dodatke na zidu pre krečenja stana.

skidanje utičnica pre krečenja zidova

Pronađite sve prekidače, maske za utičnice, svetlosne prekidače, termometre i druge predmete na zidu I skinite ih. Počevši od glatke površine, bez opstrukcije će pomoći da se projekat mnogo efikasnije nastavi. 1 ->anchor Krečenje  zida

 

 • Većina elemenata koji su stavljeni na zidove se mogu jednostavno skinuti bez korišćenja šrafcigera . Potrudite se da zapamtite gde stoje obloge i ostali elementi I šrafovi da biste znali da ih vratite kad završite gde su predhodno bili.
 • Svi elementi koji ne možete da uklonite mogu se kasnije zaštititi krep trakom.

2 Oslobodite prostor za krečenje od nameštaja.

oslobodite preostoriju za krečenje stana od nameštaja

Pronađite mesto u kući za skladištenje nameštaja, aparata i drugih stvari dok ne završite molerske radove. Ako je prostor problem, takođe možete jednostavno da pomerite nameštaj od površine koji ćete krečiti. Potrudite se da zaštitite preostali nameštaj sa zaštitnim najlonom koji možete kupiti u bilo kojoj prodavnici boja.

 • Ako tokom krečenja boja padne na nameštaj praktično je nemoguće skinuti boju sa nameštaja, tako da je veoma važno da zaštitite vaš nameštaj čak i ako mislite da je na sigurnom odstojanju.
 • Iksljučite svu elektroniku i premestite je negde gde će biti sigurni.

 

3 Na pod sobe raširite zaštitnu foliju.

Pre krečenja postavite zaštitnu foliju na pod

Razvucite foliju za zaštitu koja će zaštiti parket, pločice, laminat dok budete radili krečenje sobe, to uradite pre početka vašeg uradi sam posla. Za maksimalnu zaštitu, folija treba da se raširi od ivice poda do druge ivice poda sobe samo u onom delu kuda se vi krećete dok radite.

 • Izbegavajte oblaganje poda starim novinama, krpama, čaršafima ovi materijali upijaju tečnost tako da ne mogu zaustaviti boju da dodje do parketa.
 • Nema potrebe da pokrijemo celu sobu folijom. Spustite zaštitnu foliju koliko vam putanja kretanja traži, pa je pomerajte kako se krećete.

4 Pre krečenja zidova očistite površinu vlažnom krpom

Pre krećenja zidova očistite površinu vlažnom krpom

Pređite preko površine zidova vlažnom krpom ili sundjerom nakvašenim toplom vodom i tečnim deterdžentom,. Krpu povlačite od vrha ka dnu površine za krečenje da biste obrisali prašinu i druge ostatke koji  mogu da ometaju mogućnost boje da se pravilno absorbuje na zid.

 • Laganim stiskom pomerajte krpu odozgo ka dole jer samo želite da očistite zid ne I da ga oribate.
 • Mala količina deterdženta može vam koristiti za uklanjanje fleka koje se teško skidaju na manje dostupnim mestima masnoća u kuhinji, ostavi, podrumu.

5 Ivice zidova zaštite molerskom Krep trakom.

Pre krečenja zidova postavljanje krep trake po ivicama zaštitne folije i po ivicama zidova

Krep traka se koristi za zaštitu ivica na vrhu i dnu zida i oko vrata. Takođe će vam biti korisna za prekrivanje elemanta na zidu koje je teško skinuti, kao prekidači koji se nisu mogli skinuti. Osigurajte da precizno poravnate ivice da ne biste završili posao sa umazanim ivicama.

 • Krep traku možete kupiti u bilo kojoj prodavnici za alate, boje kao I u večim supermarketima.
 • Potražte traku u različitim veličinama. To će vam pružiti veću fleksibilnost za različite delove sobe I da je primenite i obezbedite veću pokrivenost kako bi se različite površine I ivice zaštitile od kapanja boje tokom krečenja.

Deo 2

Nanošenje Prajmera (osnovne podloge) pre nanošenja boje za krečenje

1 Kupite kantu (5L) Prajmera (podloge) za krečenje.

Osnovna podloga prajmer za nanošenje pre boje krečenjaPrajmer

Za većinu molerskih radova, standardni beli prajmeri će završiti posao. Na taj način nova boja će moći kvalitetno da se nannosi tokom krečenja I da adekvatno popuni sve neravnine na zidu. Radi orjentacije za stan površine 50m2  potrebno je 3.5L prajmera.

 • Kada obavljate krečenje zidova uvek koristite prajmer (podlogu). Ne samo da će to pomoći kod prijanjanja boje, već će i smanjiti broj ponavljanja nanosat boje na zid tokom krečenja koje morate da ponovite da biste ostvarili istu dubinu boje.
 • Prajmer je naročito važan kada se kreči sa svetlijim bojama u odnosu na tamnije npr. Ako želite da izvršite krečenje dnevne sobe u belo bez dodatka drugih boja prvo nanosite prajmer ostavite da se osuši.

2 Osnovna podloga za krečenje (Prajmer) nanosi se valjkom, uz pomoć četke, kompresorom.

Osnjovna podloga prajmer se nanosi valjkom za krečenje

Premažite delove na plafonu veću pažnju obratite na šire delove u blizine centra plafona da bi posle boja nanesena krečenjem se u tim delovima što bolje prionula te da bi kasnije posle sušenja boje ti delovi pod osvetljenjem bili  ravnomerno okrečeni. Osnovni sloj prajmera ne mora da bude previše debeo – sve dok je nanos gladak i ravnomeran, boja nanesena krečenjem će lako prionuti na njega.

 • Pokušajte da ne preskačete nanos prajmera jer može da se desi da boja za krečenje ne prione ravnomerno na površinu zida I to može da utiče na sve ukupan ton boje.

 

3 Delove oko ivica zida nanosite uz pomoć ručne četke.

Oko ivica zidova koji su za krečenje osnovnu podlogu prajmer,nanesite ručnom četkom

Posebnu pažnju obratite na uglove zidova. Pokušajte da steknete osećaj za pritisak četkom za nanos osnovne podloge (prajmera) tako da je sličan kao sloj koji budete nanosili valjkom.

 • Nanosite osnovnu podlogu za krečenje prajmer, četkom koristeći duge poteze u više pravaca.
 • Ne zaboravite da za pravilne linije koristite Krep traku da zaštitite elemente koji se ne kreče.

 

4 Ostavite da se prajmer u potpunosti osuši.

Pre početka krečenja zidova Osnovna podloga je potrebno da se osuši

Dajte osnovnoj podlozi oko 4 sata da se osuši. Kada pređete rukom treba da je suvo na dodir pre nego što počnete sa krečenjem sobe bojom. Mnogo je zgodnije da se Prajmer nanese u popodnevnim satima ili noću a onda sačekajte do narednog dana da biste krenuli sa krečenjem sobe odnosno molerskim radovima ukoliko je to potrebno.

 • Krečenje preko vlažnog prajmera dovodi do neravnomernog prijanjanja boje na zidove.
 • Sobu u koju ste sami naneli prajmer provetrite ili uključite grejalicu ili klimu da se prajmer brže osuši.

Deo 3

Krečenje stana ili kancelarije

Došli smo do dela  zbog čega smo radili sve pripreme za krečenje stana u predhodnim uputstvima. U ovom delu opisujemo postupke korak po korak samog krečenja zidova za pristup uradi sam.

 

1 Odaberite željene boje za krečenje zidova stana.

Boja za krečenje zidova stana

Kada je reč o izboru boje za krečenje zidova vašeg stana, na raspolaganju vam je široka paleta boja, boju možete da izmiksujete u farbari I dobijete ton koji vam odgovara. Uzmite u obzir  ne samo boju, već i željenu teksturu koju želite da dobijete nakon krečenja zidova. Pastelne boje, na primer, mogu da se koriste za krečenje dnevne sobe ili trpezarije, dok tamnije nijanse daju utisak proširivanja I veličine prostora tako da mogu da se koriste za kuhinju ili za manje prostorije za odlagajne.

 • Obezbedite sebi dovoljno boje za da biste mogli da završite molerske radove a da ne ostanete bez boje. Jedna kanta 15L pune disperzije je dovoljna da pokrije oko 80 kvadratnih metara, kanta poludisperzije 15L pokriva oko 160 kvadratnih metara, naravno odstupanja su moguća u zavisnosti od hrapavosti, upijajućeg svojsta zidova koje ste pripremili osnovnom podlogom.

 

2 Pre krečenja zidova temeljno promešajte boju.

pre krečenja promešajte boju mikserom za boju

Koristite mikser koji je nastavak običnoj bušilici da boju izmešate ravnomerno I da dobijete konzistentnost ili možete da mešate boju u kanti ručnim putem, kako taj pristup zahteva malo više vremena predlažemo korišćenje miksera. Mešanje boje za krečenje spečava da se ulja i pigmenti odvoje jedni od drugih što dovodi do bolje pokrivenosti i gladjeg I ravnomernijeg naosa boje na zidove. Kada boja stigne do ravnomerne teksture spremna je za upotrebu.

 • Da izbegnete da se boja koju ste izabrali prosipa tokom mešanja, pre nego da počnete sa mešanjem prespite boju u veću kantu.
 • Mešanje boje je ključno pre nego što krenete da krečite, za mešanje boje možete da koristite ako imate staru kantu od boje ili da koristite novu u kojoj ste dobili boju za krečenje stana.

3 Počnite da nanoiste boju za krečenje prvo po ivicama zida

krečenje zidova prvo počnite po ivicama

Polako umočite vrh četke oko 4 cm u kantu sa bojom, tako što pustite da se suvišna boja sa četke ocedi. Potrebno je I da imate cediljku za boju koju koristite tokom krečenja.  Prinesite četku ivici zida I krečite dugim ravnomernim potezima. Kada krečite oko ivica zidova, pratite Krep traku koju ste postavili u predhodnim koracima. Prvo završite krečenje oko ivica zida potom idite ka sredini sobe. 

 • Oko ivica boju nanosite četkicom da bi nanos boje bio što precizniji. Kada završite krečenje uz pomoć četke oko ivica ostatak je lako okrečiti valjkom za krečenje.
 • Kada vam valjak ostane bez boje ili kada boja kojiu nanoiste počne da bledi napravite pauzu u krečenju da aljak umočite I ocedite u kantu sa bojom.
 • Jako je važno da dobro ocedite valjak svaki put kada umačete valjak u kantu sa bojom da ne bi ostajali tragovi iza valjka, takozvane “suze”. Ujedno to je ono I što izdvaja profesionalca za molerske radove I početnika.

 

4 Krećite se valjkom dok krečite po zidu  u “M” pokretima.

Krečenje po zidu krećite se u M potezima

Nakon što ste ofarbali spoljne ivice, koristite valjak da biste se pobrinuli za ostatak zida. Najbolji metod za krečenje sa valjkom je da ga pomerate u naizmenične „M “ ili „W“ poteze sa ponavljanjem dok cela površina ne bude potpuno popunjena. Zatim možete da se pomerite na drugi deo, ponavljajući iste poteze. 19

 • Valjak sa ekstenzijom može vam pomoći da dođete do gornjih delova zida I plafona. Uverite se da pređete valjkom I preko ivica izmedju zidova I plafona. 20
 • Ko ristite samo onoliko boje koliko je potebno oristi samo onoliko boja koliko je potrebno da bi se da bi se pokrio prajmer. Prenatapanje valjka može dovesti do ostavljanja tragova I mrlja koje se teško skidaju posebno na plafonu stana koji se kreči. 21

5 Nanesite drugu ruku boje.

Pustite da se prva boja osuši 2-4 sata

U zavisnosti od toga koliko jaka boja želi da bude na zidu možete preći valjkom preko zida drugi uput ili čak da treću ruku boje. Nanosite svaki novi sloj boje kao I prvi put, prvo završite četkom oko gornjih I donjih ivica zida potom od ivica krečite stan ka utrašnjosti zidova. Izmedju nanosa svakog drugog sloja boje obavezno sačekajte 2-4 sata da bi se sveža boja osušila.

 • Većina zidova ne zahteva više od dve ruke da se nanese. Međutim, više od dva sloja boje za mogu biti korisni za zidovekoji zahtevaju pojačanu teksturu ili ako kreči zid koji je bio tamniji, flekav, mastan .
 • Da izbegnete preskakanje budite sigurni da ste ravnomerno naneli boju celom površinom, potrudite se da pređete preko celog zida, uključujući i deo oko ivica.

6Ostavite boju koju ste naneli krečenjem da prenoći.

nakon krecenja bojom ostavite da se osusi preko noci

Pređite još jednom pogledom preko zidova koje ste okrečili da uočite preskakanja ako ih je bilo. Nakon što nanesete poslednji sloj boje ostavite da se osuši. U međuvremenu, pokušajte da se oduprete potrebi da pre vremena proveravate da li je zid suv od krečenja da ne biste ostavljali mrlje po zidu I skidali svežu boju.

 • Obično je potrebno negde između 24-48 sati da bi se boja u potpunosti absorbovala I osušila.
 • Ovo moramo da spomenemo, iako deluje da nema potrebe ali ne zaboravite da uklonite Krep traku kada budete zadovoljni sa izgledom vašeg sveže okrečenog stana.